Сүүлийн үед Америкчуудын дунд буурцагт ургамлын хэрэглээ нэмэгдэж байгаа нь эрүүл мэндийн олон талын ашиг тустай гэж хоол тэжээлийн мэргэжилтнүүд онцолж байна. Буурцаг нь уураг, эслэгээр баялаг, өөх тос багатай тул “тэжээлийн хүчирхэг эх үүсвэр” гэж нэрлэгддэг.
Судалгаагаар буурцаг нь гэдэсний эрүүл мэндийг дэмжиж, үрэвслийг бууруулдаг болохыг тогтоожээ. Тухайлбал, Техасын их сургуулийн MD Андерсон хорт хавдрын төвийн эпидемиологийн профессор Кэрри Даниелийн хэлснээр, буурцаг нь гэдэсний микробиомын ашигтай бактерийг идэвхтэй байлгахад тусалдаг.
Одоогийн байдлаар, насанд хүрсэн хүн өдөрт 1.5 аяга буурцаг хэрэглэхийг зөвлөдөг ч дундаж Америк хүн үүний тал хувийг л хэрэглэдэг байна. Буурцаг нь уураг, эслэгээр баялаг тул цатгалан мэдрэмжийг нэмэгдүүлж, жингээ хянахад тусалдаг. Энэ нь өндөр үнэтэй жин хасах эмүүдтэй ижил үр дүнтэй байж болох ч хамаагүй хямд өртөгтэй юм.
Буурцагт ургамлын хэрэглээг нэмэгдүүлэхийн тулд хоолны дэглэмдээ аажмаар оруулахыг зөвлөж байна. Энэ нь хоол боловсруулах системийг дасан зохицоход тусалж, боломжит таагүй мэдрэмжийг багасгана.
Тиймээс, буурцагт ургамлыг хоолны дэглэмдээ нэмснээр эрүүл мэндээ сайжруулж, санхүүгийн хувьд ч хэмнэлт гаргах боломжтой юм.